Fotofobi İçin Gözlük Seçimi

28-12-2022 12:25
Fotofobi İçin Gözlük Seçimi
Tıbbi terim olan fotofobi, gözün ışığa duyarlılığını ifade eder. Güneşten, sokaktan ve iç ışıklardan gelen herhangi bir ışık ağrıya ve göz rahatsızlığına neden olabilir. Işık duyarlılığı yaşayan kişilerde, retinanızın beyne gönderdiği sinyaller genellikle rahatsızlık veya ağrı olarak yorumlanır. Işık kaynağı ne kadar güçlüyse, tehlike olasılığı o kadar yüksektir.

Hatta bazıları ışığa maruz kaldıklarında kaşınma veya yanma hissi, gözlerini kısma veya yüzünü buruşturma hissedebilir ve aşırı gözyaşı üretimi yaşayabilir. Tedavi, göz muayenesinin sonucuna bağlı olacaktır. Çoğu durumda, fotofobi, altta yatan bazı koşulların geçici veya kalıcı bir etkisi olabilir. 

Bir İnsanın Gözleri Neden Işığa Karşı Hassastır?

Bağlamda, fotofobi bir durum değildir. Bunun yerine, altta yatan bir durumun belirtisidir. Doğrusu, fotofobinin altında yatan sorunlardan biri de migrendir. Bunun yanı sıra, bir çok koşul, birinin gözlerine ışık hassasiyeti getirir. Örneğin kuru gözler, gözün şeffaf ve koruyucu dış tabakası olan korneaları etkiler. Kornealar teknik olarak birkaç sinir içerir. Ve gözlerde bazı problemler oluştuğunda, ışık hassasiyeti de dahil olmak üzere rahatsız edici belirtilerle sonuçlanacaktır.

Keratit, korneayı ilgilendiren başka bir durumdur. Mantar, viral ve bulaşıcı olmayan keratit olarak da sınıflandırılabilen korneanızın iltihaplanmasıdır. Kornea iltihabı göze giren ışığı bozarak hassasiyete neden olur.

Gözlerin ışığa duyarlı hale gelmesinin bir başka nedeni de alerjidir, özellikle alerjik konjunktivit veya pembe gözdür. Bir şey konjonktivayı tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Gözleri ve göz kapaklarının içini kaplayan hassas bir zardır.

Fotofobi Gözlüğü İşe Yarar mı?

Genel olarak, fotofobinin temel nedenini bulmak için bir göz doktoruna görünmek gerekir. Bu şekilde, doktorlar uygun tedaviyi önerebilir. Bununla birlikte, çeşitli araştırmalar, fotofobi gözlüklerinin rahatsızlığı azaltmaya ve hafifletmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu. Çoğu durumda, insanlar fotofobik gözlük taktıktan sonra baş ve göz ağrılarından kurtulmuş hissederler. Bu camlar, çeşitli yaygın dış ve iç ışık kaynaklarında bulunan zararlı dalga boylarını filtreler.

Ek olarak, bu fotofobik gözlükler farklı biçimlerde gelir. Bazen, mevcut gözlüklerin üzerine oturan ayrı renkli camlardır. Diğerleri, özellikle numaralı camlar, renk tonu veya özel filtre kaplaması ile ısmarlama yapılır. Bu sefer, bu renkli camlar doğrudan numaralı gözlüklere uygulanıyor.

Fotofobi gözlükleri gördüğünüzde, genellikle gri, kahverengi veya yeşil filtrelerle gelirler. Bu renkler parlamayı azaltmak için idealdir. Parlama sorunları ve az görenler genellikle kırmızı, turuncu veya sarı filtreler kullanır.

Fotofobi İçin Doğru Gözlük Nasıl Seçilir?

Fotofobi yaşayan insanlar genellikle rahatsızlık ve zayıf görüş yaşarlar. Diğer günlerde dışarıda vakit geçirmek de zorlayıcı olabilir. Fotofobinin getirdiği rahatsızlığı hafifletmek için en iyi gözlükleri seçmek gerekir.

İşte göz önünde bulundurulması gereken bazı ipuçları:

1. UVB ve UVA korumasını kontrol edin. Lens renginin koyuluğu, ultraviyole ışınlarından ne kadar koruma aldıklarını etkilemez. Genel olarak bir UV filtresi parlamayı azaltmaya yardımcı olmaz. Ancak gözlerin güneşin getirdiği UV ve UVB'den korunması esastır. Önemli UV korumasına sahip doğru filtreyi aldığınızdan emin olun.

2. İyi oturan bir çerçeve alın. Standart bir güneş gözlüğü, fotofobik gözlüklerden farklıdır. Işığın gözünüze girmesini engellemek için daha geniş kolları ve üst panelleri vardır. Işığa duyarlı gözlükler, spor güneş gözlüklerine çok benzeyen saran çerçeveler olarak da bilinir. Uygun koruma için iyi oturan bir çerçeveye sahip olduğunuzdan emin olun.

3. Çeşitli ışık koşullarında deneyler yapın. Bazı durumlarda hastalar iki çift fotofobik gözlüğü tercih ederler. Güneşli günlerde daha koyu tonlara sahip camlar ve bulutlu günlerde ve çevrede daha açık tonlara sahip camlar vardır.

4. Normal güneş gözlükleri etkili olmayacaktır. Normal güneş gözlüklerinin renk tonları olduğu için fotofobiyi hafifletmeye yardımcı olmazlar. Herhangi bir renkli cam satın almadan önce bir uzman tavsiyesi alın. Size en iyi bulduğunuz bir dizi seçenek sağlayabilirler.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.