Takı Nedir?

05-03-2023 15:39
Takı Nedir?
Takı, kolyeler, bileklikler, bilezikler ve küpeler dahil olmak üzere çok çeşitli kişisel süs eşyalarının ortak adıdır. Takı, dekoratif olmanın ötesinde aşkı, zenginliği, bağlılığı ve gücü sembolize edebilir. Belirli takı türleri, özel gruplarla ilişkilendirilir veya dini bir bağlantı olduğunu gösterir.

İnsanlar binlerce yıldır çok çeşitli malzeme ve yapım yöntemleri kullanarak takı yapıyorlar. Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve diğer gruplar altın ve gümüşten güzel takılar yaptılar. Takıları değerli taşlar ve renkli minerallerle süslediler ve fildişi, hayvan kemiği, ahşap ve diğer malzemelerden küçük figürler oydular.

Takı Çeşitleri Nelerdir?

Yüzük

Yüzük, parmağa takılan dairesel bir banttır. Yüzükler, şeklini koruyan ve günlük aşınmaya dayanıklı herhangi bir malzemeden yapılabilir, ancak mücevher söz konusu olduğunda, genellikle korozyona dayanıklı değerli veya yarı değerli metallerden yapılır. Yüzükler, en çok iki kişi arasındaki ilişkiyi belirtmek için kullanılır, örneğin bir nişan yüzüğü veya bir alyans söz konusu olduğunda. Henüz nişanlı olmayanlar veya arkadaşlık için ek yüzük türleri kullanılabilir. Nişan veya evlilikle ilgili yüzükler tipik olarak sol yüzük parmağına takılır. Yüzükler de değerli taşlar tutabilir, pırlantalar alyansla ilgili yüzüklerde kullanılan en yaygın taş türüdür.

Yüzükler dünyanın hemen hemen her kültüründe karşımıza çıkıyor ve altı bin yılı aşkın bir süredir çok sayıda amaca hizmet ediyor ve dekoratif, pratik ve sembolik ihtiyaçları karşılıyor. Yazışmaları mühürlemek, belgeleri doğrulamak ve elbette bir kalbi diğerine bağlamak için kullanıldılar. Yüzükler genellikle inancın sembolik ifadeleri olarak kullanılmış, dostlukları anmaya, ölenleri onurlandırmaya ve kötü güçlere karşı koruma sağlayan tılsımlar olarak hizmet etmiştir. Yüzükler ayrıca güç ve zenginliğin somut kanıtı olarak kullanılmıştır. Mucizevi bir şekilde, tüm dönemlere ait yüzükler, çeşitli kültürlere dair değerli tarihsel içgörüler sağlayarak ve ana tasarım temaları ile malzemelerinin bir zaman çizelgesi olarak hayatta kaldı.

Eski Mısırlıların, akik taşı, lapis, ametist, turkuaz ve diğerleri de dahil olmak üzere çeşitli taşlardan girift bir şekilde oyulmuş, sadece gümüş veya altın bir telle geçirilmiş yüzükleri taktıkları bilinmektedir. Yüzükler yalnızca görünür rütbe ve güç sembolleri olarak değil, aynı zamanda belgeleri doğrulama aracı olarak da hizmet etti. Mısırlılar yüzükleri sadece dekorasyon olarak değil, mühür olarak veya dini ve tılsımlı amaçlar için takarlardı.

Küpe

Kulakları süsleyen küpeler, kayıtlı tarih boyunca takıların başlıca biçimlerinden biri olmuştur. Terim genellikle kulak memelerine takılan süs eşyalarına atıfta bulunur, ancak yirminci yüzyılın sonlarında kulak kelepçeleri gibi kulağın diğer kısımlarına takılan süsleri içerecek şekilde biraz genişledi ve hatta küpe şeklindeki mücevher parçalarını tanımlamak için kullanıldı. Kulak memelerine küpe takmanın en yaygın yolu, loblara bir halka veya çivi geçirilebilecek delikler açmak olmuştur. 

Birçok kültürde ve bağlamda, küpeler geleneksel olarak kültürel veya kabile kimliğinin sembolleri olarak, yaş, medeni durum veya rütbe belirteçleri olarak veya koruyucu veya tıbbi güçleri olduğuna inanıldığı için takılmıştır. Başka amaçlara hizmet etseler bile, küpelerin birincil işlevi dekoratif olmuştur. Küpeler yüze çok belirgin bir şekilde yerleştirildiğinden ve kostüm ile saç modeli arasındaki bağlantı noktasında, belki de mücevherin diğer tüm unsurlarından daha fazla, modadaki değişikliklere özellikle duyarlı olmuştur; saç stilleri, şapkalar, yakalar ve boyun çizgileri yükselip alçaldıkça, küpeler de buna bağlı olarak boyut ve önem bakımından artıp azalmış ve birçok dönemde istenen moda görünümünü dengelemeye ve birbirine bağlamaya yardımcı olmuştur.

Kolye

Boyuna takılan takılar genellikle en büyük ve en göze çarpandır. Bir yüzükte veya küpede rahatça takılamayacak kadar büyük değerli taşlar, çok az rahatsızlık veya hareket engeli ile boyundan asılabilir. "Kolye" ve "pendant (muska)" terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak aslında kolyeler ve pendantlar iki farklı öğedir. Kolye, boyuna takılan bir mücevher parçasıdır. Bir kolye, bir zincirden sarkıtılan bir takıdır.

Kolyeler medeniyetin başlangıcından beri giyilmektedir. İlk kolyeler doğal kabuklardan veya taşlardan yapılmıştır. Bunların yerini tarih öncesi mezarlıklarda bulunan moda boncuklar aldı. Eski Mısırlılar rutin olarak cam boncuklar ve sırlı çömlekler yaptılar ve bu parçaları kolye haline getirdiler.

Antik çağda, boncuklar sadece süsleme için kullanılmıyordu, aynı zamanda temel ticaret malzemeleriydi ve bir para birimi olarak da kullanılıyordu. Gerdanlık geleneğinde olduğu gibi, çeşitli uygarlıklardan boncuklar çok uzaklara yayıldı.

Zincirin icadıyla birlikte pandantif kolyeler de popüler oldu. Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalıların kendilerini kötülükten korumak için boyunlarına pendant (muska) taktıkları bilinmektedir.

Bileklik

Bileklikler kadın ve erkeklerin en çok taktığı takılar arasında yer almaktadır. Bu binlerce yıldır geçerli. Yaklaşık MÖ 2500 yılına kadar uzanan ilk bilezikler arkeologlar tarafından bulundu. Bilinen ilk bilezikler güney Mezopotamya'dan insanlar tarafından takılmıştır. Sümer kadınları, yalnızca bilezik değil, halhal, gerdanlık, küpe ve parmak yüzükleri gibi takılar takarak kocalarının refahının vitrini haline getirildiler. Ur şehrinden insanların mezarlarında bilezikler bulundu. Kraliyet ailesinin öbür dünyada mücevherlerini ve hizmetkarlarını yanlarında bulundurması adettendi. Binlerce yıl boyunca demir, deri, bakır, altın, boncuklar, kemik ve dişler, gümüş ve değerli taşlar gibi çok sayıda malzeme kullanılarak bileklikler yapılmıştır.

Bileklik, medeniyetin başlangıcından beri popüler olmuştur. Stiller, çağdaş giyim tarzlarına göre değişiklik göstermiştir. Roma ve antik Yunan dönemlerinde olduğu gibi, insanların kolsuz veya kısa kollu giysiler giydiği kültürlerde, hem üst hem de alt kola bileklik takmak erkekler ve kadınlar arasında popülerdi. Modern moda kıyafetlerin stilleri daha fazla takı takmaya önem verdiğinden, insanlar bugün hala bileklik takmayı seviyorlar.

Günümüzde erkekler ve kadınlar gümüş, altın ve platin gibi değerli metaller gibi çeşitli malzemelerden bileklikler takıyorlar. Modern plastikler ve akrilikler artık modaya uygun, sıra dışı bileklikler yaratmak için kullanılıyor. Yüksek kaliteli mücevherlerde, titanyum ve zirkonyum gibi metaller dayanıklı, hafif ve hipoalerjenik özelliklerinden dolayı popüler hale geldi. Zevkiniz ve bütçeniz ne olursa olsun, size uygun geniş bir bilezik ve bileklik seçeneği vardır.

Kol Düğmesi

Tarihsel olarak on yedinci yüzyıla kadar uzanan kol düğmesi, bir smokin gömleğinin, elbise gömleğinin veya kadın bluzunun kolundaki manşeti bir arada tutmak için kullanılan dekoratif bir tokadır. Kol düğmesi, bir düğmenin rolünü değiştirmek için bir tutturucu görevi görür. Kol düğmelerinin tasarımı değişir, ancak halkın görebileceği dekoratif bir ucu olan silindirik bir çubuk temel parça olarak aynı kalır. Daha gösterişli veya dekoratif bir görünüm vermek için kol düğmesinin görünen ucunu monogramlamak, oymak veya kişiselleştirmek yaygın bir uygulamadır. Kol düğmeleri için, som gümüşten, deriye, her türden taşa ve çok daha fazlasına kadar sınırsız tasarım vardır.

Zaman içinde, resmi kıyafetlerini süslemek ve gala etkinliklerinde ve önemli toplantılarda izlenim bırakmak için geleneksel olarak kol düğmeleri erkekler tarafından takılmıştır. Ancak modanın ve trendlerin değişmesiyle birlikte kadınlar hızla kol düğmesi kullanmaya başladılar. Kol düğmesi stilleri artık hem erkekler hem de kadınlar için çeşitli şekil, boyut, metal, malzeme ve tasarımlarda mevcuttur. Başlangıçta resmi bir görünüme sahip olan kol düğmeleri, artık en şıkından en gündeliğine kadar tüm sosyal çevrelerde yaygın olarak kabul görüyor.

Kol düğmeleri herhangi bir giysi ile giyilemez. Kol düğmesi için tasarlanan giysilerde, düğme olması beklenen yerde bunun yerine bir delik bulunur. Kol düğmesinin yerleştirileceği yer burasıdır. Kol düğmesinin taşı, rengi veya stili seçimi tamamen kişiseldir, ancak katıldığınız etkinliğin türü ile tutarlı olmalıdır. Örneğin smokin gömleğin üzerine daha zarif bir kol düğmesi giyilebilirken spor odaklı bir kol düğmesi gibi daha casual bir kol düğmesi daha casual bir kullanım taşıyabilir. Ayrıca saat kayışı, kravat veya gömleğinizin tonuna uyması için kol düğmeleri takılabilir.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen takılar, yaygın olarak erişilebilen ve çeşitli insanlar tarafından günlük olarak giyildiği görülebilen en popüler takı türüdür. Ancak yukarıda belirtilen takı biçimlerine ek olarak, kolçak, bel kemeri, burun halkası, broş vb. vücudun birden fazla yerine takılmak üzere tasarlanmış daha birçok takı türü vardır.

Takı Tasarımı Türlerinden Bazıları

Farklı takı türleri ele alınırken, tasarımlar önemli bir rol oynamakta ve takı çeşitleri, tasarım ve malzemelere ve kuyumculuk sektöründe genel olarak nasıl bilindiğine göre bu kategoriye dahil edilmiştir.

Antik ve Vintage Takılar

Bu tür takılar bazen "vintage takılar" olarak anılır ve ifadeler genellikle gelişigüzel kullanılır. Bununla birlikte, antika ve vintage takılar her zaman aynı değildir; ancak, zamansal bir fark vardır. Antika bir mücevher en az yüz yaşında kabul edilirken, vintage mücevher en az 50 yaşında olmalıdır. Bu takı modelleri zamansız ve asla modası geçmeyecektir.

Bu takı pahalı ve sofistike kıyafetler ve görünümler için uygun olduğu için günlük olarak giyilmez ve sadece uygun durumlarda giyilir. Ayrıca, vintage ve antika takı bulmak zor olsa da çok az kişi buna erişebilir. Sonuç olarak, bu tür mücevherler pahalıdır. Bir antika mücevher ürünü, yapıldığı değerli metalin veya ayarlandığı kristallerin gerçek miktarına göre satılır.

Boncuk Takılar

Boncuk takılar, öncelikle küçük bir süs nesnesi görevi gören çeşitli desenli boncuklardan yapılan takılar olarak tanımlanır. Boncuklar, içlerinde delikler olan iplere takılır ve boncuklar bir kolye yapmak için iplikler veya zincirlerle bağlanır. Boncuklar, inciler, cam, ahşap ve altın, gümüş ve bakır gibi metaller dahil olmak üzere geniş bir malzeme yelpazesinde bulunur.

Gelin Takıları

Bu takı, adından da anlaşılacağı gibi kadınlar tarafından evliliklerinde takılır. Dünyanın dört bir yanındaki farklı medeniyetlerle, herkesin kendi gelin takı koleksiyonu vardır.

Dünyanın geri kalanının çoğu düğünlerde mütevazı altın ve platin kolyeler ve küpe kombinasyonlarını tercih etse de bazı düğünlerde gelinler düğün günlerinde muhteşem ve büyük mücevherler takarlar. Gelin takıları, dünya çapında gelin takıları üretmek için en yaygın kullanılan iki metal olan altından veya elmastan yapılır ve genellikle ağır ve büyüktür.

Evliliklerin dünya çapında en popüler olay olduğu göz önüne alındığında, gelin takılarına her zaman güçlü bir talep olacaktır. Gelin takıları, profesyonel işçilik gerektiren güzel takı biçimlerinden biridir; bu nedenle bu sektördeki kuyumculuk istihdamı diğer tüm kuyumculuk dallarından daha önemlidir.

Moda Takıları
 
Moda takılar genellikle şık, modaya uygun giysilerle giyilir ve genellikle çeşitli giysilerle günlük kullanım için düşük oranlarda bulunur. Öncelikle malzemesi nedeniyle genellikle kostüm takıları olarak bilinen daha az maliyetli takılardır. Nikel ve kalay gibi ucuz metallerden oluştuğu için pahalı olmadan şık bir görünüme sahiptir. 

Telkari Takılar

Telkari terimi, Latince "filum" (iplik) ve "granum" (tane) terimlerinden elde edilmiştir. Telkari takılar, sanatsal desenler üretmek için zarif boncuk işlemeleri ve hassas düğümlü iplikler veya altın veya gümüşe bağlanmış tellerle özenle hazırlanmış altın veya gümüş takılardır. Hint ve Asya takılarında sıkça rastlanan bu sanat türü, 1660 ve 1900 yıllarında İtalya ve Fransa'da da öne çıkmıştır.

Telkari tasarım, ayrı bir mücevher biçimi haline gelirken, bir zamanlar her kuyumcu için gerekli bir yetenek olarak görülüyordu. 

El Yapımı Takılar

Takı söz konusu olduğunda, çok sayıda zanaatkar uzmanlıklarını kullanarak el yapımı takılar ürettiğinden, el yapımı takılar dahil edilmeden liste eksik kalır. Kuyumcular, metali eriten ve şekillendiren adım adım kuyumculuk prosedüründe profesyoneldir. Bir taş ustası, mücevherlere değerli taşlar ekleyerek tasarımı yerine getirir.

El yapımı benzersiz bir takı tasarımı yapmak, yüksek işçilik gerektiren birkaç aşama içerir ve genellikle manuel olarak özel ekipman kullanılmasını gerektiren zaman alan bir süreçtir. Her bir öğenin zarif işçiliği ve özenli işçiliği, el işi takıları bu kadar çekici kılan şeydir. 

Kundan Takılar
 
Kundan, "saf altın” anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir. Kundan takıları, 24 ayar altın folyoya gömülü kesilmemiş elmaslar içeren bir dizi mücevher ayarını tanımlar. Kundan süslemelerinde 24k altın varak işlevi taşı tutmaktır.

Kundan takı tasarımlarında sıklıkla kullanılan diğer taşlar arasında zümrütler, safirler, yakutlar, spineller ve inciler bulunur. Turmalin, oniks ve turkuaz gibi yarı değerli taşlar da gelişmiş Kundan takılarında kullanılır. Kundan takıları, yoğun çaba ve malzeme bulunabilirliği ve nadir ve değerli taşların kullanılması nedeniyle pahalı ve lüks bir mücevher biçimi olarak kabul edilir.

Minakari Takıları

Minakari takıları, tarihi ve türünün tek örneği olması nedeniyle mücevherlerin en asil şeklidir. Canlı renklere ve çekici bir desene sahip metalden yapıldığı için bu mücevheri yapmak saf sanat olarak kabul edilir. Minakari terimi, "cennet" anlamına gelen Farsça mina ifadesinden alınmıştır.

Minakar, minakari takıları yapan zanaatkâra verilen isimdir. Bu takıyı yapma tekniği, diğer el yapımı takılarla aynıdır; yine de bir minakar bu tür tasarımlarda ve sanat eserlerinde uzmanlaşmıştır.

Yukarıda verilen takı tasarım türlerine verilen örnekler dışında, kültürlere ve bölgelere göre pek farkı takı tasarım teknikleri bulunmaktadır.

Takılarda Kullanılan Değerli ve Yarı Değerli Taşlar

Değerli taşlı bir mücevher satın almak için araştırma yapıyorsanız, değerli taşların parçaya değer biçmeye yardımcı olan özelliklerinin farkında olmanız önemlidir. Bir değerli taşın değeri dört C'den gelir: Carat (Karat), Color (Renk), Clarity (Berraklık) ve Cut (Kesim).

Karat Ağırlığı: Bir değerli taşın ağırlığı, karat ağırlığı olarak verilir. Karat, bir gramın beşte birine eşittir ve karat ağırlıklarının bir kıratın yüzde birine (örneğin 2,45 karat) verilmesi beklenir. Geçmişte, verilen ağırlığı kesir olarak görmek yaygındı (örneğin ⅝ karat), ancak değerli taşlar karat üzerinden fiyatlandırıldığı için bu artık yeterince kesin değil.

Renk: Değerli taşlar söz konusu olduğunda, renk genellikle değer için en önemli unsurdur. Her değerli taşın belirli bir rengi veya renk aralığı vardır ve bir değerli taş bu renkten ne kadar farklıysa (daha açık, daha koyu, az çok canlı), değerini o kadar çok kaybeder. Rengin aslında onu belirli bir renk olduğuna karar vermekten çok daha karmaşık hale getiren üç farklı boyutu vardır. Bu boyutlar ton (renk izlenimi), ton (açıklık veya koyuluk derecesi) ve doygunluktur (tonun saflık derecesi).

Berraklık: Mücevherin berraklığını belirleyen şey, mücevherin içindeki kalıntılar veya dışarıdaki lekelerdir. Birisi bir mücevherin bulanıklığından bahsediyorsa, muhtemelen mücevherin içinde oluşan kalıntılardan bahsediyordur. Bunlar, kabarcıkları, küçük sıvı ceplerini, aynı veya farklı mineralin küçük kristallerini ve kırıkları veya bölünmeleri içerebilir. Kapanımlar bir pırlantanın değeri üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir, ancak yıldızlar veya parıltı oluşturanlar mücevherin güzelliğini artırabileceğinden, kapanımlar her zaman olumsuz bir özellik değildir. Lekeler, pırlanta üzerindeki talaşlar, çizikler, aşınmalar, doğallıklar ve incilerdeki benekler gibi bir mücevherin dış kısmındaki özelliklerdir.

Kesim: Değerli taşın kesilmesinin birkaç özelliği vardır: taşın şekli veya tasarımı, fasetlerin düzenlenmesi, taşın oranlarının kesinliği ve bitişi.

Değerli ve Yarı Değerli Taşlar Arasındaki Fark Nedir?

1800'lerin ortalarında, değerli taşlar iki kategoriye ayrıldı: değerli ve yarı değerli. Bu terimler çok popüler hale geldi ve değerli taş ve mücevher endüstrisinde her yerde kullanıldı. Günümüzde hala yaygın olarak kullanılsalar da, terimler yanıltıcı olabilir çünkü değerli taşların yarı değerli olanlardan daha değerli veya arzu edilir olduğuna inandırabilir.

Değerli, dört tür mücevheri ifade eden bir terimdir: elmaslar, yakutlar, safirler ve zümrütler. Bu taşlar genellikle şeffaftır yarı değerli taşlardan genellikle karat başına daha pahalıya mal olur.

Yarı değerli taşlar, akik, ametist, akuamarin, yeşim, hematit, granat, obsidyen, oniks, turkuaz, peridot ve diğerleri gibi malzemelerden yapılmış çok çeşitli taşları kapsar. Bazı yarı değerli taşlar, karat başına birçok değerli taştan çok daha yüksek fiyatlara satılır ve birçok yarı değerli taş, değerli taşlardan daha nadir bulunuyor.

Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

Elmas: Hemen hemen herkes, tüm taşların en serti olan bir elmasa aşinadır veya görmüştür. Sadece karbon elementinden oluşur. Dünyanın derinliklerinde oluşuyorlar ve bir milyar yıldan daha eskiler! Renksiz doğaları ve saflıkları nedeniyle ödüllendirilirler ve birçok gelin adayı muhteşem bir pırlantaya sahip nişan yüzüklerine sahiptir. Tarzınız veya estetiğiniz ne olursa olsun, istediğiniz üst düzey görünümü elde etmenizi sağlamak için bir elmas mükemmel bir yoldur.

Yakut: Yakut, korindon mineral türlerinin en değerli çeşididir. Kırmızı renk, taştaki eser miktardaki kromdan gelir. Sert bir taştır, ancak yakutlarda sıklıkla kullanılan renk iyileştirme teknikleri, taşı zamanla soldurabilir. Yakutunuzun solmamasını sağlamak için güçlü kimyasallardan, aşındırıcılardan ve doğrudan ısıdan kaçınmak en iyisidir.

Safir: Yakut olmayan herhangi bir korindon safir olarak kabul edilebilir. Renkleri iz element içeriğine bağlı olarak değişebilir, bu nedenle bir safir cabochon olarak kesildiğinde mavi, sarı, yeşil, turuncu, pembe, mor veya altı ışınlı bir yıldız olabilir. Safirler alışılmadık derecede dayanıklıdır, bu nedenle normal temizlik işlemlerinden yararlanılabilir. Doğrudan ısıdan yine de kaçınılmalıdır.

Zümrüt: Beril mineralinin mücevher çeşitlerinden biridir. Kuyumculukta kullanılan oldukça değerli taşlardır. Taşlar rengini genellikle mineralde bulunan belirli iz metaller veya safsızlıklar nedeniyle alır ve zümrüt söz konusu olduğunda, krom veya bazen vanadyum izleri içerirler ve onlara yoğun bir yeşil renk verirler. Daha açık yeşil renkli (ve hatta bazen sarımsı renkli) taşlara yeşil beril denir. Bir zümrüdün temizlenmesi diğer değerli taşlardan daha hassastır çünkü bunlar yağlıdır ve genellikle kalıntılara sahiptir, bu nedenle ultrasonik temizleyicilerden kaçınılmalıdır. Ilık su ile küçük bir fırça yeterli olacaktır. Diğer birçok taşta olduğu gibi ani sıcaklık değişimlerinden ve keskin darbelerden kaçının.

Takılarda Kullanılan Yarı Değerli Taşlar

Akik (Agate): Akik, magmatik kayaçların boşluklarında yer altı suyundan silis birikintileri ile oluşan yarı saydam bir mikrokristalin kuvars çeşididir. Birikintiler katmanlar halinde oluştuğundan, akik bantlı bir desene sahiptir, bu da onları mücevher için gerçekten eşsiz ve arzu edilir kılar. Kahverengi, beyaz, kırmızı, gri, pembe, siyah ve sarı gibi geniş bir renk yelpazesine sahiptirler ve bu renkler aslında taş boyunca bantlar halinde değişen safsızlıklardan kaynaklanır.

Kehribar (Amber): Kehribar, canlı veya bir zamanlar yaşamış organizmaların ürünü olan organik bir mücevherdir. Kehribarda 1.000 soyu tükenmiş hayvan türü ve çeşitli bitki maddesi türleri tespit edildiğinden kehribar, doğanın zaman kapsülü olarak kabul edilir. Bu fosilleşmiş ağaç reçinesi genellikle güneş turuncusu veya altın kahverengidir. Aşırı miktarda ışığa maruz kalırsa renk zamanla koyulaşabilir.

Ametist (Amethyst): Ametist, mineral kuvarsın çok yönlü, mor bir çeşididir ve genellikle büyük, altı kenarlı kristaller oluşturur. Lise son sınıflar için sınıf yüzüklerinden kraliyet tacı mücevherlerine kadar birçok farklı takı türünde kullanılmıştır. Ametist çok dayanıklıdır ve normal işlemlerle temizlenebilir. Işığa veya ısıya aşırı maruz kalma rengini soldurabilir veya zayıflatabilir.

Akuamarin (Aquamarine): Akuamarin değerli taşına bakmak, okyanusun derinliklerine kilometrelerce bakmak gibidir ve adını buradan alır. Beril mineralinin bu çeşidi hafif yeşilimsi mavidir ve bazen 100 karattan fazla değerli taşlar yapacak kadar büyüyebilir. Temizlik için ultrasonik makine kullanmayınız ve güzel rengini koruması için ısıdan uzak durmaya özen gösteriniz.

Sitrin (Citrine): Bir kuvars çeşidi olarak, sitrin şeffaftır ve içinde bulunan eser miktarda demir nedeniyle soluk sarı ila kahverengimsi turuncu olma eğilimindedir. Genellikle topaz ve sarı safir yerine kullanılır. Normal temizleme işlemleri iyidir ancak rengini koruması için aşırı ışığa veya ısıya maruz bırakmayın.

Lal (Garnet): Birçoğu, lalın ateşli kırmızı versiyonuna aşina olsa da, bu yakından ilişkili mineraller, turuncu ve yeşil de dahil olmak üzere birçok farklı renkte değerli taşlarla bir grup oluşturur. Ayrıca belirli aydınlatma koşullarında yıldız efekti veya renk değiştirme efekti gibi şaşırtıcı özellikler sergileyebilirler. Lal, Ocak doğum taşıdır ve kabaşonlar veya boncuklar olarak şekillendirilebilir. Çok dayanıklıdırlar ve normal temizleme işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Yeşim (Jade): Bu mücevher, yeşim taşının aslında nefrit ve jadeit olmak üzere iki ayrı taş olması bakımından oldukça benzersizdir. Çarpıcı sanatsal eserlerde yaygın olarak kullanılırlar ve yüzyıllardır medeniyetler tarafından, özellikle Çin'de ve Orta Amerika'daki Aztekler ve Mayalar için değerlidirler.

Kunzite: Değerli taş dünyasında Kunzite oldukça yenidir. Yirminci yüzyılın başlarında sadece benzersiz bir spodumen çeşidi olarak kuruldu, ancak pastel pembeden menekşe moruna kadar olan renk yelpazesi nedeniyle koleksiyoncuların favorisi haline geldi.

Aytaşı (Moonstone): Bir ay taşına baktığınızda, dalgalı mavi adularesansında kaybolabilirsiniz. Bu feldispatın yüzeyinin hemen altındaki ışıltı, değişen mikroskobik katmanların iç içe büyümesinden yayılan ışıktan kaynaklanır. Art Nouveau kuyumcularının tasarımlarında sıklıkla kullanılan unutulmaz bir mücevherdir.

Opal: Opallar, farklı aydınlatma türlerinde görülebilen "renk oyunu" adı verilen renk yelpazesi nedeniyle benzersiz ve büyüleyicidir. Renk oyununa ek olarak renksiz, opak, yarı saydam veya şeffaf olabilirler. Sadece 5.0-6.5 sertliğe sahip olduklarından, nadiren fasetlidirler, kabaşon olarak kesilebilirler veya boncuk olarak kullanılabilirler. Onlar aynı zamanda Ekim doğum taşıdır.

Oniks (Onyx): Oniks olarak bilinen kalsedon, siyah ve beyaz olarak da bantlanabilmesine rağmen en geleneksel siyah değerli taştır. Antik çağlardan beri takı ve süs tasarımlarında kullanılan oniks, modern zamanımızda çoğunlukla kabaşonlar ve boncuklar halinde kesilir. Önceki yüzyıllarda daha popüler olmasına rağmen, oniks, özellikle kameolar, oymalar, heykeller ve bilezikler, kolyeler, küpeler ve yüzükler dahil olmak üzere mücevher parçaları için hala çok değerli olmaya devam ediyor.

İnci (Pearl): Bir dizi inci, çoğu kadın için iyi bir nedenden ötürü mücevherlerin temelini oluşturuyordu. İnciler, doğal olarak veya insanlar tarafından yetiştirilen deniz ve tatlı su yumuşakçaları tarafından üretilen parlak kürelerdir. Pürüzsüz ve zarif olmaları, onları eşit derecede mükemmel bir kıyafet için mükemmel vurgu parçası olarak ideal kılar. İncilerinizi taktıktan sonra yumuşak bir bezle temizlemelisiniz. Nadiren, deterjan içermeyen hafif sabun veya inciler için yapılmış ticari mücevher temizleyici kullanabilirsiniz. Yumuşaktırlar ve çizilmeleri kolaydır, bu nedenle incileri tutarken veya temizlerken çok dikkatli olunmalıdır. İnciler nemi çekeceğinden, çatlama veya renk solmasını önlemek için sıcaktan uzak tutun ve kuru bir yerde saklayın.

Peridot: Ağustos doğum günü olanlar için lavlarda, göktaşlarında ve yer kabuğunun derinliklerinde bulunan mücevher tam size göre. Bu sarı-yeşil taş peridottur ve olivin mineralinin bir çeşididir. Peridot takılarınızı temizlemek için ultrasonik makinelerden kaçının.

Tanzanit (Tanzanite): 1967'de sadece Tanzanya'da Kilimanjaro Dağı yakınlarında bulunan Tanzanite, zoisit mineral türünün morumsu maviden saf maviye değişen bir çeşididir. Özellikle Aralık ayında doğanlar için kısa sürede renkli değerli taşların en popülerlerinden biri haline geldi. Tanzanit, Mohs Sertlik Ölçeğinde 6.0-7.0 sertliğine sahiptir, ancak yine de hassastır ve dikkatle kullanılmalı ve ılık, sabunlu suyla sıkı dokunmuş mikrofiber bir bezle temizlenmelidir.

Topaz: Kasım doğum günü olanlar için, Topaz sizin değerli taşınızdır. Sıcak ve güzeldir ve pembe, turuncu, kırmızı, mor, kahverengi, sarı ve hatta renksiz gibi çeşitli renklerde gelir. Oldukça dayanıklıdır (Mohs Sertlik Ölçeğinde 8.0), çeşitli şekil ve boyutlarda kesilebilir ve öncelikle Brezilya'da bulunur. Uzun süre parlak ışık taşı soldurabilir ve ultrasonik temizleyiciler de taşa zarar verebilir. En iyi temizlik için ılık, sabunlu suyla sıkı dokunmuş bir mikrofiber bez kullanın.

Turkuaz (Turquoise): Mavi, mavimsi yeşil, yeşil ve sarımsı yeşil tonlarında bulunur ve dünyanın en kurak ve çorak bölgelerinde oluşan nadir bir bakır fosfattır.

Takılarda Kullanılan Metaller

Bir mücevher parçası satın alırken, doğru metal türüne karar vermek zor olabilir. Yüzük bileziğinin veya kolyenin yıllarca en iyi şekilde görünmeye devam etmesini sağlamak için parçanın nerede, ne zaman ve nasıl takılacağını düşünmeniz gerekir. Alıcı ürünü her gün mü giyecek ve bu nedenle dayanıklı ve esnek bir şeye mi ihtiyaç duyacak yoksa sadece en özel durumlar için bir parça mı olacak ve bu nedenle saklama sırasında lekelenmeye karşı direnmesi mi gerekecek? Zevkleri daha geleneksel mi yoksa çağdaş mı? Narin ve ince parçaları mı tercih ediyorlar yoksa daha büyük bir şeyi mi ifade ediyorlar?

Bunların hepsi dikkate alınması gereken çok şey gibi görünebilir ve hatta nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız biraz gözünüzü korkutabilir.

Mücevherat için kullanılan ana metalleri ve bunların farklı durumlara uygunluğunu aşağıda özetledik. En yaygın olanları altın, platin, gümüş ve paladyumdur. Değerli seçeneklerin fiyat etiketinden veya görünümünden hoşlanmayanlar için değerli olmayan birkaç seçenek de vardır, ancak bunların kuyumcu mağazalarında her zaman yaygın olarak bulunmadığını unutmayın.

Sarı Altın (Yellow Gold)

Altın, doğal haliyle zengin bir sarı renge sahiptir, ancak saf altın giyilemeyecek kadar yumuşaktır ve bu nedenle ömür boyu dayanması için diğer alaşımlarla karıştırılır. En yaygın olarak altın, sarı altın için gümüş ve bakırla karıştırılır, ancak bunların içeriği farklı kaynaklardan farklılık gösterebilir, bu nedenle bazıları aynı incelikteki diğer öğelerden daha sarı görünebilir.

Sarı altının herhangi bir kaplaması yoktur ve bu nedenle baştan sona aynı renktedir. Bu, rengini kaybetme riski olmadan tamamen cilalanabileceği ve böylece yıllarca yeni gibi görünmesinin kolay olduğu anlamına gelir.

Artıları: Kolayca korunur, tüm cilt tonlarına uygundur, tüm değerli taşlarla iyi uyum sağlar.
Eksileri: Sarı altın daha "geleneksel" bir görünüme sahiptir ve bu nedenle daha çağdaş bir tarz için tercih edilen renk olmayabilir.

Pembe Altın (Rose Gold)

Rose gold veya pembe altın, takılara çekici bir vintage havası katıyor ve son birkaç yılda yeniden canlandı. Sıcak rengi, saf altının bakır ile alaşımlanmasıyla oluşturulur. Sarı altın gibi pembe altın da baştan sona aynı renktedir (kaplama yapılmamıştır) ve bu nedenle yeni kadar iyi görünmesi için kolayca parlatılabilir.

Artıları: Çoğu cilt tonunda harika görünür ve bakımı kolaydır.
Eksileri: Hafif cilt reaksiyonlarına neden olabilecek yüksek bakır içeriğine sahiptir.

Beyaz Altın (White Gold)

Metali olabildiğince beyaz yapmak için doğal sarı altın, gümüş, paladyum ve çinko gibi daha beyaz metallerle karıştırılır. Tarihsel olarak, yüksek miktarda nikel ile karıştırılmıştır, ancak 1994'ten beri AB yasalarına uygun olarak bu durum sona ermiştir. Bu, özellikle nikel alerjiniz varsa, vintage mücevher alırken dikkat etmeniz gereken bir şeydir.

Son birkaç yılda, yüksek paladyum içeriği ile alaşımlı beyaz altın giderek daha popüler hale geldi. Paladyum dayanıklı, doğal olarak beyaz bir metaldir ve 18 ayar beyaz altına, nikel veya gümüşle alaşımlı beyaz altının biraz "gri" görünebilen eski versiyonlarından "daha beyaz" bir görünüm verir. Beyaz altına parlaklığını vermek için ayrıca bir rodyum kaplama ile kaplanmıştır. Rodyum, platin ailesinin bir parçasıdır ve dayanıklıdır, ancak sonunda aşınır ve altındaki doğal sarı rengi gösterir.

Artıları: Daha düşük bir fiyata platin görünümüne sahiptir, kaplama tazeyken parlak bir parlaklığa sahiptir. Beyaz metal ayrıca daha çağdaş bir hisse sahiptir.
Eksileri: Yeniden kaplanması gerekliliği ek bakıma sahiptir ve kaplama aşındığında hafif sarı bir renk alabilir. Eski parçalar nikel ile alaşımlanırsa tahrişe neden olabilir.

Platin

Platin son on yılda popülaritesini artırdı ve yavaşlama belirtisi göstermiyor. Alyanslarımızın çoğu, çok dayanıklı bir metal olan platinden yapılmıştır, bu nedenle günlük aşınma ve yıpranmaya maruz kalsa bile güzel görünmeye devam eder.

Platin, gezegendeki en değerli metallerden biridir ve aynı zamanda çok yoğun, işlenebilir ve sünektir. Platin ayrıca oldukça tepkisizdir, yani havaya maruz kaldığında saf gümüş gibi kararmaz. 

Platin çok dayanıklı bir metal olmasına rağmen yok edilemez değildir. Çizilebilir ve ayrıca günlük kullanım nedeniyle şekli bozulabilir. Ancak bunlar oldukça kolay bir şekilde giderilebilir. Platin, orijinal güzelliğine kolayca cilalanabilir ve zamanla çekici bir patina geliştirir. Platinin arzu edilen nitelikleri nedeniyle fiyata yansıtılır ve platinin altın muadillerinden çok daha pahalıdır.

Artıları: Günlük kullanım için ideal olan çok dayanıklı bir metaldir.
Eksileri: Diğer metal seçeneklerden daha pahalıdır. 

Paladyum

Paladyum, platin ailesinin bir parçasıdır ve son derece dayanıklı bir metaldir. Paladyum, platinden %40 daha hafif ve %12 daha serttir ve bu nedenle, bazı erkekler aşırı derecede sert olabileceğinden, erkek alyansları için sıklıkla tavsiye edilir. 

Platin gibi doğal olarak beyaz bir metaldir, ancak yok edilemez değildir. Herhangi bir metalin yapabileceği gibi çizebilir ve çökebilir. Ancak paladyum, yepyeni görünmesi için her zaman yeniden cilalanabilir. 

Metal çok serttir ve değerli taş ayarları ve ayrıntılı tasarımlar gibi çok ince ayrıntılar yapmaya çalışırken sorunlar ortaya çıkabilir. Daha karmaşık olmayan tasarımlara çok daha iyi borç verir, bu nedenle onu daha basit alyanslar için öneriyoruz.

Artıları: Dayanıklı ve bakımı kolay, erkek yüzükleri için ideal.
Eksileri: Çalışması zor bir metaldir ve bu nedenle diğer değerli metal seçeneklerine göre yeniden boyutlandırmak daha zordur.

Gümüş

Gümüş, kolayca bulunabilen en uygun maliyetli değerli metaldir. Som gümüş bir alaşım metaldir, yani %92,5 saf gümüş içerir ve %7,5 diğer metallerle (genellikle bakır) karıştırılır. Gümüş için farklı saflık seviyeleri vardır, ancak Som Gümüş en yaygın olarak bulunur. Gümüş, işlemesi çok kolay bir metaldir ve bu nedenle sade yüzüklerden karmaşık kolyelere ve tek parça büyük bileziklere kadar pek çok farklı tasarımda manipüle edilebilir. Diğer değerli metallere göre daha yumuşak bir metaldir ve bu nedenle alyans veya alyans için pek uygun bir tercih değildir. Gümüş oldukça kolay bir şekilde şekil değiştirebilir.

Gümüş, oksidasyon olarak bilinen havadaki gazlarla reaksiyona girer. Bu oksitlenme metalin görünüş olarak siyahlaşmasına neden olur ve gümüşün bahsedilen diğer değerli metallere göre biraz daha fazla bakım gerektirdiği anlamına gelir. Neyse ki, bu oksitlenme alttaki gümüş metale zarar vermez ve daha karmaşık tasarımlar için gümüş temizleme bezi veya gümüş takı solüsyonu kullanılarak kolayca çıkarılabilir.

Artıları: Daha düşük fiyat etiketi, genellikle çok makul bir fiyata takı parçaları bulabileceğiniz anlamına gelir.
Eksileri: Gümüşün en iyi şekilde görünmesini sağlamak biraz daha bakım gerektirecektir.

Takılarda Kullanılan Alternatif Metaller

Titanyum

Titanyum alyanslar için popüler bir seçimdir. Son derece hafif bir malzemedir ve bu nedenle giyilmesi çok rahattır. Diğer değerli metallere göre çok daha koyu bir tonu vardır ve aynı zamanda son derece dayanıklıdır. Titanyum ayrıca %100 hipoalerjeniktir, bu da onu diğer metallere duyarlı kişiler için iyi bir seçim yapar.

Bununla birlikte, titanyumun gücü, işlenmesi kolay bir metal olmadığı anlamına gelir ve bu nedenle, imal edildikten sonra bir halkayı yeniden boyutlandırmak imkansızdır. Bir titanyum yüzük seçerseniz, satın almadan önce size mükemmel şekilde oturduğundan emin olun.

Paslanmaz Çelik

Paslanmaz çelik, inanılmaz dayanıklılığı ve korozyona ve kararmaya karşı direnci nedeniyle saatlerde ve bilekliklerde yaygın olarak kullanılır. Genellikle "316L" veya "cerrahi çelik" olarak etiketlenmiş paslanmaz çelik görürsünüz, bunlar takı için kullanılan çeliğin kalitesine verilen isimlerdir.

Paslanmaz çelik hipoalerjenik olarak sınıflandırılır ve genellikle vücut piercingi için kullanılır, ancak küçük bir nikel yüzdesi içerir ve bu nedenle bu alaşıma duyarlı olanlar için uygun olmayabilir. Titanyum gibi, paslanmaz çelik de inanılmaz derecede güçlüdür, ancak aynı zamanda kırılgandır.

Tungsten

Tungsten platinden dört kat daha güçlüdür ve sertlik derecesi elmastan sonra ikinci sıradadır. Benzer bir görünüme sahiptir, hipoalerjeniktir ve ayrıca çok daha ucuzdur.

Hatta platin ile aynı ağırlığa ve sağlamlığa sahiptir. Sert takı meraklıları, tungstenin platinden biraz daha koyu olduğunu fark edebilir, ancak çoğu insan farkı anlayamaz.

Kıyafetiniz İçin En İyi Takıyı Seçmek İçin 5 İpucu

1. Ebat

Seçtiğiniz takının boyutu kıyafetinizle uyumlu olmalıdır. Çok küçük takılar, kıyafetiniz tarafından gölgede bırakılabilir ve ilk etapta onu takma nedeninizi ortadan kaldırabilir. Öte yandan, çok büyük takılar hantal görünebilir. Küçük ve basit takılar, desenli ve yoğun kıyafetlerle uyum sağlar. Böyle bir durumda çivili küpeler ve küçük inci kolyeler çok yakışacaktır. Büyük mücevherler basit kıyafetlerle eşleşir. Sade bir bluz ve kot pantolon giyiyorsanız bunu kalın bileklikler veya büyük kolyelerle kombinleyebilirsiniz. Ancak resmi bir görünüm oluşturmak istiyorsanız, küçük ve basit takıları sade tek renk kıyafetlerle eşleştirebilirsiniz.

2. Kıyafet Ve Takı Rengi

Gökkuşağı gibi görünmek istemiyorsanız, takı seçerken renk de aynı derecede önemlidir. Altın ve gümüş takılar tüm kıyafetlerle uyum sağlar ve nötr renkler olan siyah, beyaz ve gri de öyle. Başka renkler istiyorsanız, renk çarkını kullanın. Yeşil ve sarı-yeşil gibi kıyafetinizle aynı renk ailesinden takılar seçin. Çark üzerinde yeşil ve mor gibi birbirine zıt renkleri de tercih edebilirsiniz. Renkli takılar harika görünse de ikiden fazla renk içeren takılar yoğun görünebilir ve kıyafetinizle uyum sağlayamayabilir.

3. Tarzınızı Tanımlayın

Tarzınız, seçtiğiniz takıları belirler. Aksesuar kullanımına ilişkin kuralları belirler. Kıyafetinizin tasarımı ve etkinlik, seçtiğiniz aksesuarları da belirleyecektir. Profesyonel bir görünüm yaratmak için çivili küpeler ve basit bir kolye gibi basit takıları tercih edebilirsiniz. Bir işlev için klasik bir görünüm istiyorsanız, pırlanta küpelerle birleştirilmiş bir inci kolye kendini gösterecektir. Hareketli bir görünüm yaratmak istediğinizde büyük boy takılar, gösterişli bir görünüm yaratmak istediğinizde ise büyük kolyeler ve küpeler kullanmalısınız. Aslında ilk seferde tarzınız için mükemmel takıyı seçemeyebilirsiniz. Bu nedenle, tarzınızı mükemmel şekilde tamamlayan bir kombinasyona karar vermeden önce farklı kombinasyonlar denemek zorunda kalabilirsiniz.

4. Cilt Tonunuzu Bilin

Takıları kıyafetinizle eşleştirmek sizi harika gösterecektir. Ancak takıları cilt tonunuz ve kıyafetinizle eşleştirmek sizi daha iyi gösterecektir. Gümüş, en soğuk tonlu cilt tonlarını vurgulamakta harikadır, altın ise daha koyu saçlı insanlar için sıcak cilt tonlarını vurgular. 

5. Kıyafet Yakaları

Kolyeler aksesuarların baş tacıdır. Bir kolye elbisenizin, gömleğinizin, tişörtünüzün veya bluzunuzun yakasıyla uyumlu olmalıdır.

V şeklindeki bir yaka için, V veya Y şeklindeki bir pandantif harika görünür. Eşleşen küpelerle birleştiğinde kolye ucu yüzünüzü vurgulayacak. Kare bir boyun için, ince zincirli veya işlemeli bir madalyonlu minyon bir kolye ucu harika görünecek.

Kapşonlu ve boğazlı kazaklar, kolye olmadan harika görünüyor. Ancak bir kolyeniz olması gerekiyorsa, çok katmanlı kolyeler veya çok sayıda kolye ucu olan bir kolye hoş görünecektir. Mücevherli bir yaka, omuzları açık ve kayık yakalar için alçak bir kolye ucu mükemmel görünecektir.

Kalp yakalar, tıpkı V şeklindeki yakalar gibi sallantılı kolyelerle iyi gider. Ancak, damla küpe takmayı seçerseniz, kolyelerden tamamen kurtulabilirsiniz. Son olarak, yuvarlak boncuklu veya inci kolyeler yuvarlak yakalarla iyi gider.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.